- 2021.11.09.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Magyar
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés20 perc
- Adag4
- Megtekintés1 819
A frankfurti leves gyermekkorom téli kedvence volt. Rendkívül ízletes, zöldségekkel teli, tápláló leves. A hideg időben pontosan az ilyen gazdag, melegítő ételekre van szüksége a testnek. A hagyományos frankfurti leves tovább gazdagítható sárgarépával és/vagy füstölt szalonnával is. Mi a hagyományos receptet mutatjuk be, amely tejfölös habarással és pirított virslivel készül.
A káposzta magas vitamin és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, viszont fajtájától függően ez lehet eltérő. Ennek az egészséges zöldségnek a legkiemelkedőbb vitamintartalma a C-, K-, B-vitamin, legkiemelkedőbb ásványianyag-tartalma a kalcium és a vas. A káposzta kén tartalma okozza a sokak által nem kedvelt jellegzetes illatát.
A másik dolog, ami miatt sokan ódzkodnak a káposzta evéstől, az a mellékhatásaként jelentkező haspuffadás. Sajnos a hüvelyesek mellett a káposztafélék is kiválthatják ezt a kellemetlen tünetet. Ennek oka, hogy nehezen emészthető anyagokat tartalmaz, mint pl. a rost, kén és cukor, melyek a bélbe kerülve a baktériumok hatására erjedésnek indulnak, melyek gázt és haspuffadást okoznak.
Ennek a kellemetlenségnek az elkerülésére léteznek konyhai praktikák, melyek segítségünkre lehetnek. Hasonlóan a hüvelyesekhez, nyugodtan áztassuk vízbe a káposztát is, amit enyhén meg is sózhatunk. Az áztatóvizet ne használjuk fel. A káposztás étel főzésénél ne használjunk fedőt, kevergessük gyakrabban, így könnyebben megszabadulhatunk a gázokat képző anyagoktól. Léteznek fűszerek, melyek csökkentik a haspuffadást. Ilyen például a köménymag, édeskömény, majoránna, gyömbér, borsikafű. Az itt leírt frankfurti leves recept esetében a köménymag (lehet őrölt), kevés majoránna és a borsikafű is jól passzol hozzá.
A gazdag tápértékű, azonban kalóriában szegény káposzta, tökéletes a fogyókúrázók számára is. Erre a zöldségre épült az igencsak elterjedt káposztaleves-diéta, amely sok embernek segített fölös kilóktól megszabadulni.
Frankfurti leves 30 perc alatt videó:
Hozzávalók
Receptleírás
Kezdj az alapanyagok előkészítésével. Először vágd apróra a hagymát és fokhagymát. Pucold meg és kockázd fel a burgonyát és a kelkáposztát. A virsliket karikázd fel.
Olajon pirítsd le az apróra vágott hagymát.
Az üvegesre pirított hagymához add hozzá az aprított fokhagymát, az őrölt köményt és a majorannát.
Ezután add hozzá a burgonyát és a kelkáposztát. Én szeretem kissé átforgatni ezzel a hagymás-fűszeres alappal. Hő hatására a káposzta néhány perc alatt összeesik.
Ezt követően öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Ízesítsd sóval, borssal és főzd kb. 15 percig a levesalapot.
Ez idő alatt, egy serpenyőben pirítsd meg a virsli karikákat. Amikor a virsli szinte elkészült adj hozzá őrölt pirospaprikát. Óvatosan pirítsd le anélkül, hogy megégne a paprika. A biztonság kedvéért a serpenyőt akár le is húzhatod a tűzről, amíg a paprikát hozzáadod.
A paprikás virslit keverd a leveshez. Amennyiben szükséges adj a leveshez még vizet.
Készítsd tejfölös habarást a leves sűrítéséhez. A recept leírásban a habaráshoz 1 kanál lisztet használok, azonban ízlés szerint sűrűbbre is elkészíthető több liszt felhasználásával.
A lisztes tejfölt keverd csomómentesre a levesből kimert lével (hőkiegyenlítéssel), majd öntsd a habarást a lábasba, és forrald tovább a levest 2-3 percig.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Frankfurti leves recept
Hozzávalók
Follow The Directions
Kezdj az alapanyagok előkészítésével. Először vágd apróra a hagymát és fokhagymát. Pucold meg és kockázd fel a burgonyát és a kelkáposztát. A virsliket karikázd fel.
Olajon pirítsd le az apróra vágott hagymát.
Az üvegesre pirított hagymához add hozzá az aprított fokhagymát, az őrölt köményt és a majorannát.
Ezután add hozzá a burgonyát és a kelkáposztát. Én szeretem kissé átforgatni ezzel a hagymás-fűszeres alappal. Hő hatására a káposzta néhány perc alatt összeesik.
Ezt követően öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Ízesítsd sóval, borssal és főzd kb. 15 percig a levesalapot.
Ez idő alatt, egy serpenyőben pirítsd meg a virsli karikákat. Amikor a virsli szinte elkészült adj hozzá őrölt pirospaprikát. Óvatosan pirítsd le anélkül, hogy megégne a paprika. A biztonság kedvéért a serpenyőt akár le is húzhatod a tűzről, amíg a paprikát hozzáadod.
A paprikás virslit keverd a leveshez. Amennyiben szükséges adj a leveshez még vizet.
Készítsd tejfölös habarást a leves sűrítéséhez. A recept leírásban a habaráshoz 1 kanál lisztet használok, azonban ízlés szerint sűrűbbre is elkészíthető több liszt felhasználásával.
A lisztes tejfölt keverd csomómentesre a levesből kimert lével (hőkiegyenlítéssel), majd öntsd a habarást a lábasba, és forrald tovább a levest 2-3 percig.
Szólj hozzá!